Kuchnia włoska jest jedną z w najwyższym stopniu kultowych na całym globie. Dzisiaj skosztować wolno jej nie tylko w słonecznej Italii – jak oryginalne grzyby po deszczu wyrastają restauracje, które w menu mają włoskie specjały. Co lubią jeść prawdziwi Włosi?
Co jest w najwyższym stopniu specyficznym włoskim daniem?
Trudno wyimaginować sobie kuchnię włoską bez pizzy. Znacznej większości z nas to właśnie pizza łączy się z Włochami. Kochają ją także sami Włosi.
Wspaniała serwowana jest w restauracjach działających w Neapolu, który nie bez powodu charakteryzowany jest mianem ojczyzny tego prostego, a jakże wyśmienitego dania. Najbardziej znana pizza to naturalnie Margherita. Składa się ona z:
• pomidorów San Marzano;
• sera mozzarella;
• świeżej bazylii.
Dobra pizza powstaje ze szczególnej mąki oraz wypiekana jest w piecu opalanym drewnem.
Czy dopuszczalna jest kuchnia włoska bez makaronów?
Mówiąc o tym, co właściwie ubóstwiają jeść Włosi, nie można zapomnieć o makaronach. Niektórzy pokuszą się nawet o sformułowanie, iż to na makaronach stoi cała kuchnia słonecznej Italii. W najwyższym stopniu włoskie jest oczywiście spaghetti. Długi, dosyć cienki makaron łączy się z różnorodnego rodzaju sosami. Istotne jest, aby nie był on rozgotowany. Al dente, czyli odrobię twardy – taki powinien być odpowiednio ugotowany makaron według Włocha. Inne znane włoskie makarony to:
• canelloni;
• lasagne;
•
Różnią się one formą oraz sposobem serwowania.
Włoska kuchnia jest niezwykle urozmaicona. Poświęcić można jej w rzeczywistości długie opowieści. Na szczególną uwagę zasługują również słynne gnocchi czy ravioli. Bez względu jednakże na to, po jakie danie sięgamy, możemy być przekonani, że olśni ono głębią smaku i aromatu.