Tajniki kuchni polskiej, inaczej co nas wyróżnia na tle kuchni innych narodowości

Kuchnia krajowa ukształtowała się na przestrzeni wieków pod wpływem rozmaitych narodowości. W efekcie powstała kompozycja, jaka zachwyca smakiem, wonnością, jest rozgrzewająca i sycąca. Jakie dania kuchni lokalnej wyróżniają nas na tle innych krajów?

Co wpłynęło na kształt kuchni lokalnej?
Polska przez stulecia stanowiła autentyczną mieszankę kulturową. Obecne były w niej w następstwie tego przeróżne tradycje, składniki i smaki. Polska kuchnia zawiera w związku z tym szczegóły tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet niemieckiej. Co istotne, nieomalże każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego spożyjemy w ówczesnej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam wówczas, gdy pojawimy się na Śląsku. Wskazać wolno także te dania, jakie banalne są dla całej kuchni lokalnej.

Bez czego rodacy nie wyobrażają sobie własnej diety?
Bazę stanowi naturalnie chleb. Wielu z nas nie potrafi z niego zrezygnować. W polskiej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, kwaszona kapusta oraz ogórki, kartofle, kasze, przeróżne gatunki mięs.
Jakie są tradycyjne polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych narodowości jest przede wszystkim to, że najistotniejszym oraz w najwyższym stopniu napełniającym pokarmem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie musi składać się z dwóch dań: zupy i drugiego dania. Dania, jakie zjeść wolno w Polsce to bezsprzecznie:
•    pierogi z rozmaitymi nadzieniami;
•    bigos;
•    gołąbki;
•    kotlet schabowy;
•    fasola po bretońsku.
Uwielbiamy pyzy, kopytka i knedle, których bazą są bezsprzecznie ziemniaki. Z przyjemnością przyrządzamy z nich także placki ziemniaczane.
Kuchnia lokalna ma de facto dużo do zaoferowania. Cenią ją nie jedynie Polacy. Również przybywający do nas turyści uwydatniają, iż jest pyszna oraz sycąca.